Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artrose

Stand van botten kan veranderen

Na een periode van pijn en stijfheid kan de stand van de botten blijvend veranderen.

Raken andere gewrichten ook aangetast?
Als u artrose in een bepaald gewricht heeft, vraagt u zich misschien af of u een grotere kans heeft dat andere gewrichten ook aangetast worden. Dat hangt er van af. Als er een duidelijke oorzaak van de artrose is, is de kans groot dat het bij één gewricht blijft. Een beschadiging in het ene gewricht, bijvoorbeeld de meniscus in een knie, zorgt niet voor artrose in het andere gewricht.

Is er geen duidelijke oorzaak? Dan is de kans groter dat meerdere gewrichten worden aangetast.

Meestal is er een samenspel van factoren zonder dat er aanleiding is om te denken dat het perse erfelijk is. Vrouwen hebben meer kans op het krijgen van artrose. Het grootste risico voor artrose is echter uw leeftijd: bij mensen boven de 75 jaar komt erg vaak artrose voor. Maar artrose komt ook voor bij jongeren.

Verloop bij pols- en handartrose
Bij artrose in uw pols en vingers kunnen gewrichtsontstekingen optreden. Het gewricht gaat dan meer pijn doen, wordt warm en dik, en soms krijgt u rode vingertoppen. Deze gewrichtsontstekingen horen bij de artrose en zijn geen teken van reumatoïde artritis.

In een later stadium kan de stand van uw botten en gewrichten veranderen, waardoor bijvoorbeeld de bovenarm wat hoger en de vingers scheef komen te staan.

Verloop bij nek- en rugartrose
Klachten van artrose in de nek of rug zijn: krachtsverlies en tintelingen in arm, hand, been of voet. Vaak kunt u deze ledematen ook niet goed meer gebruiken. Er kunnen dan een of meerdere zenuwen afgekneld zijn. U kunt bij rugartrose ook last krijgen van gevoelloosheid en problemen bij het plassen.

De benige uitsteeksels die soms aan de randen van de gewrichten ontstaan, kunnen op de zenuwen gaan drukken. Dit veroorzaakt zenuwprikkeling. Als dat lang aanhoudt kan de zenuw uitvallen. Heeft u het gevoel dat dit het geval is, bijvoorbeeld bij tintelingen of krachtsverlies in de hand? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
In een vergevorderd stadium kan de stand van de botten veranderen. Uw rug en nek kunnen voorwaartse, achterwaartse of zijdelingse scheefstand vertonen. Maar dat is aan de buitenkant niet altijd te zien.

Verloop bij heupartrose
Op den duur kunt u de heup misschien niet goed meer gebruiken. U kunt bijvoorbeeld alleen nog maar hele kleine stukjes lopen. Ook is het mogelijk dat u 's nachts wakker wordt door pijn. De klachten worden erger bij bukken, zwaar tillen, te lang staan of lopen. Ook een verkeerde of niet ontspannen houding als u zit of slaapt kan de klachten verergeren.

In een verder gevorderd stadium kan de stand van de botten veranderen. Daardoor ontstaat bijvoorbeeld een verschil in lengte tussen beide benen.

Verloop bij knieartrose
Bij artrose in uw knie kan een stukje bot afbreken en los in het gewricht komen te liggen. Dit zijn de zogenaamde 'gewrichtsmuizen'. Deze kunnen op een gegeven ogenblik klem gaan zitten, waardoor het gewricht op slot gaat. Om verdere beschadiging van het bot te voorkomen, haalt de orthopedisch chirurg deze muizen vaak operatief weg.

In een verder gevorderd stadium van de aandoening kan de stand van het gewricht veranderen, waardoor bijvoorbeeld O-benen of X-benen ontstaan.

Verloop bij enkel- en voetartrose
De pijn wordt erger bij belasting: bijvoorbeeld hurken, te lang lopen of lopen op een oneffen ondergrond. Ook door het dragen van verkeerd schoeisel en door voetafwijkingen kan de pijn toenemen.

Bij artrose in uw enkel kunnen gewrichtsontstekingen optreden. Het gewricht gaat dan meer pijn doen en wordt warm, dik en soms rood. Deze gewrichtsontstekingen horen bij de artrose en zijn geen teken van reumatoïde artritis.

In een verder gevorderd stadium van de aandoening kan de stand van het gewricht veranderen, waardoor bijvoorbeeld uw enkel naar binnen of naar buiten gaat staan.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over artrose?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van artrose?>Doe de Artrose kennistest

Op zoek naar een ziekenhuis?