Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Artrose

Stand van botten kan veranderen

Na een periode van pijn en stijfheid kan de stand van de botten blijvend veranderen.

Raken andere gewrichten aangetast?
Als u artrose in een gewricht heeft, vraagt u zich misschien af of u een  grotere kans heeft dat andere gewrichten ook aangetast worden. Dat hangt ervan af. Als er een duidelijke oorzaak van de artrose is, is de kans groot dat het bij één gewricht blijft. Bij de knie bijvoorbeeld door een eerdere beschadiging, zoals van de meniscus.

Is er geen duidelijke oorzaak? Dan is de kans groter dat meerdere gewrichten worden aangetast. Vaak is dan een erfelijke aanleg voor artrose aanwezig. Het grootste risico voor artrose is echter uw leeftijd: bij mensen boven de 75 jaar komt erg vaak artrose voor. Maar artrose komt ook voor bij jongeren.

Pols en hand
Bij artrose in uw pols en vingers kunnen gewrichtsontstekingen optreden. Het gewricht gaat dan meer pijn doen, wordt warm en dik, en soms krijgt u rode vingertoppen. Deze gewrichtsontstekingen horen bij de artrose en zijn geen teken van reumatoïde artritis.

In een verder gevorderd stadium kan de stand van uw botten en gewrichten veranderen, waardoor bijvoorbeeld de bovenarm wat hoger en de vingers scheef komen te staan.

Nek en rug
Alarmverschijnselen zijn krachtsverlies en tintelingen in arm, hand, been  en voet, terwijl u deze ook niet goed kunt gebruiken. Er zijn dan een of meer zenuwen afgekneld. Bij rugartrose komen soms gevoelloosheid en problemen met het plassen voor. Er kunnen dan een of meer zenuwen afgekneld zijn.

De benige uitsteeksels die aan de randen van de gewrichten kunnen ontstaan, kunnen op de zenuwen gaan drukken. Dit veroorzaakt zenuwprikkeling. En als dit lang duurt kan de zenuw uitvallen. Heeft u het gevoel dat dit aan de hand is, bijvoorbeeld bij tintelingen of krachtsverlies in de hand? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
In een vergevorderd stadium kan de stand van de botten veranderen. Uw rug en nek kunnen voorwaartse, achterwaartse of zijdelingse scheefstand vertonen. Maar dat is aan de buitenkant niet altijd te zien.

Heup
Op den duur kunt u de heup misschien niet goed meer gebruiken. U kunt bijvoorbeeld alleen nog maar hele kleine stukjes lopen. En u wordt mogelijk 's nachts wakker door pijn. De klachten worden erger bij bukken, zwaar tillen, te lang staan of lopen. En bij een verkeerde of niet ontspannen houding als u zit of slaapt.

In een verder gevorderd stadium kan de stand van de botten veranderen. Daardoor ontstaat bijvoorbeeld een verschil in lengte tussen beide benen.

Knie
Bij artrose in uw knie kan een stukje bot afbreken en los in het gewricht komen te liggen. Dit zijn de zogenaamde 'gewrichtsmuizen'. Deze kunnen op een gegeven ogenblik klem gaan zitten, waardoor het gewricht op slot gaat. Om verdere beschadiging van het bot te voorkomen, haalt de orthopedisch chirurg deze muizen vaak operatief weg.

In een verder gevorderd stadium van de aandoening kan de stand van het gewricht veranderen, waardoor bijvoorbeeld O-benen of X-benen ontstaan.

Enkel en voet
De pijn wordt erger bij belasting: hurken, te lang lopen, lopen op een oneffen ondergrond, bij verkeerde schoenen en voetafwijkingen.

Bij artrose in uw enkel kunnen gewrichtsontstekingen optreden. Het gewricht gaat dan meer pijn doen, wordt warm, dik en rood. Deze gewrichtsontstekingen horen bij de artrose en zijn geen teken van reumatoïde artritis.

In een verder gevorderd stadium van de aandoening kan de stand van het gewricht veranderen, waardoor bijvoorbeeld uw enkel naar binnen of naar buiten gaat staan.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over artrose?

Aanmelden Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lopende onderzoeken en belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot reuma.

Wat weet u van artrose?


Bent u op zoek naar een ziekenhuis?