Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Bacteriële artritis

Wat is bacteriële artritis?

Bacteriële artritis ontstaat door een infectie met een bacterie. Deze ontsteking kan in korte tijd opkomen in meerdere gewrichten. Iedereen kan bacteriële artritis krijgen.

Infectie met bacterie
Bacteriële artritis is een gewrichtsontsteking (een artritis). De oorzaak is een infectie met een bacterie of een ander micro-organisme dat uw gewricht is binnengedrongen. Uw lichaam reageert hierop met een afweerreactie. Bij deze reactie komen anti- of afweerstoffen en ontstekingscellen via de bloedbaan in het gewricht. Deze ontstekingscellen zijn witte bloedcellen. Zij moeten de bacteriën of andere micro-organismen doden. Na afloop blijven dode cellen en andere afvalstoffen in het gewricht achter. Hierdoor ontstaat pus.

In korte tijd
Bacteriële artritis komt meestal voor in een of enkele gewrichten. De ontsteking ontstaat in heel korte tijd. Het is belangrijk dat deze snel wordt behandeld met antibiotica. Gebeurt dit niet, dan kan de ontsteking het kraakbeen en het bot beschadigen.

Soms geleidelijk
Bij tuberculose en sommige andere ziektebeelden ontstaan de klachten van bacteriële artritis geleidelijk. Ze zijn ook minder heftig. Bacteriële artritis heeft dan een chronisch verloop.

Op elke leeftijd
U kunt bacteriële artritis op elke leeftijd krijgen. Deze aandoening komt voor bij zowel mannen als vrouwen.

Bacteriële artritis (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?