Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Bacteriële artritis

Welke medicijnen kunnen u helpen?

De behandeling is bedoeld om de bacteriën die uw ontsteking veroorzaken te doden. Daarom wordt onderzocht om welke bacterie het gaat. U krijgt een behandeling met een antibioticum.

Aan het infuus
Voor de behandeling blijft u in het ziekenhuis. Nadat bij u gewrichtsvocht voor kweek en bloedkweken is afgenomen, krijgt u een infuus met een antibioticum. De arts kiest voor een antibioticum dat de meeste bacteriën onschadelijk maakt. Op dat moment weet hij namelijk nog niet welke bacterie de artritis veroorzaakt. Kweken in het laboratorium kunnen uitwijzen om welke bacterie het precies gaat. De arts past dan zo nodig het soort antibioticum aan. Als de behandeling goed aanslaat, vervangt hij na enkele weken het infuus door tabletten.

Pus wegzuigen
Tijdens de behandeling met het antibioticum moet de pus een of meerdere keren per dag uit het gewricht worden weggezogen. Dit gebeurt met een naald. Deze ingreep heet een gewrichtspunctie. Bij veel pusvorming kan de arts ervoor kiezen om het gewricht te spoelen via een drain. De orthopeed brengt deze drain tijdens een operatie in.

Pijnlijk
Een bacteriële artritis is erg pijnlijk. Tegen de pijn krijgt u een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID), eventueel samen met paracetamol. Als dit onvoldoende helpt, dan kan de arts u een opiaat voorschrijven, zoals Tramadol of een morfinepreparaat.

Rust in acute fase
Tijdens de acute fase van bacteriële artritis is het belangrijk dat u het gewricht rust geeft. Zodra het beter gaat, kunt u onbelast met het gewricht gaan oefenen. Doet u dit niet, dan verslappen uw spieren en kunnen uw gewrichten verstijven.

Onderliggende oorzaak aanpakken
De arts pakt niet alleen de gewrichtsontsteking aan, maar ook een eventuele onderliggende oorzaak. Voorbeelden zijn wondjes, diabetes mellitus, andere chronische aandoeningen, prednisongebruik of andere weerstandverlagende medicijnen.

Behandeling bij kunstgewricht
Krijgt u een infectie in een kunstgewricht, dan zal dit gewricht loslaten. Meestal verwijdert de arts de prothese dan. Daarna krijgt u een antibioticumbehandeling met een infuus en later eventueel tabletten. Soms plaatst de arts antibioticumkorreltjes in het gewricht zelf om de bacterie volledig weg te krijgen.

Nieuwe prothese?
Vanwege de infectie is het is niet mogelijk om direct een nieuwe prothese te plaatsen. Het kan enkele maanden duren voordat dit wel kan. Soms lukt het niet om het gewricht bacterievrij te krijgen. Dan kan de arts er definitief van afzien om een nieuwe prothese te plaatsen. Hij bespreekt dan met u hoe u met de nieuwe situatie kunt leven en welke aanpassingen er eventueel nodig zijn. Dit is afhankelijk van het soort gewricht.

Bacteriële artritis (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?