Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Fibromyalgie

Welke behandelaars kunnen u helpen?

Er is geen behandeling die fibromyalgie geneest. U kunt wel iets tegen de klachten doen, bijvoorbeeld met fysiotherapie, beweging en pijnstillers. U kunt ook begeleiding krijgen zodat u leert om beter om te gaan met de ziekte.

Huisarts
Fibromyalgie beschadigt uw gewrichten niet en geeft ook geen ontstekingen. Voor uw behandeling hoeft u dus niet naar een reumatoloog. Uw huisarts is diegene met wie u bespreekt hoe u de pijn en stijfheid het beste aan kunt pakken. U kunt ook met hem praten over verschillende behandelingen en medicijnen. Uw huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar een andere hulpverlener om u te helpen beter om te gaan met uw klachten.

Fysiotherapeut of oefentherapeut
Eén van die hulpverleners is de fysio- of oefentherapeut. Hij kan u helpen uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. De therapeut kan u ook een goede lichaamshouding aanleren en advies geven over bewegen.

Maatschappelijk werker, psycholoog, psychotherapeut
Als u moeite heeft om uw situatie te accepteren en als u hulp wilt bij het omgaan met uw klachten, kan een maatschappelijk werker, psycholoog of psychotherapeut u helpen.

Misschien is "cognitieve gedragstherapie" wel iets voor u. In deze vorm van therapie staan situaties uit uw dagelijks leven die u moeilijk vindt centraal. Hoe gedraagt u zich in die situaties? En wat denkt u daarbij? Het doel van de therapie is per persoon verschillend. Het kan gaan om iets te doen tegen angst, gevoelens van hulpeloosheid of somberheid.

Multidisciplinaire behandeling
Bij verschillende instellingen zoals ziekenhuizen of revalidatiecentra kunt u zich "multidisciplinair" laten behandelen. Dit betekent dat u tegelijkertijd door verschillende soorten hulpverleners wordt behandeld of begeleid, bijvoorbeeld door een reumatoloog, fysiotherapeut, maatschappelijk werker en psycholoog. U kunt deze speciale teams vinden op revalidatieafdelingen in ziekenhuizen of revalidatiecentra. 

Reumaverpleegkundige
Een reumaverpleegkundige is gespecialiseerd in reuma. Hij of zij kan u informatie geven en persoonlijk begeleiden bij het leren omgaan met fibromyalgie. U vindt de reumaverpleegkundige bij de polikliniek reumatologie of bij de thuiszorg.

Reumaverpleegkundigen bieden soms ook cursussen aan die gericht zijn op het leren omgaan met uw klachten. Voorbeelden van dit soort cursussen zijn:

• Geen dag zonder pijn
• Fibromyalgie, hoe verder?
• Leren omgaan met pijn
• De pijn de baas

Reumakuren
Een reumakuur is een 2 tot 3 weken durend multidisciplinair kuurprogramma in een kuurcentrum in het binnen- of buitenland. Intensieve oefentherapie en andere vormen van bewegen staan centraal tijdens een reumakuur. Daarnaast bestaat het kuurprogramma uit verschillende andere behandelingen, zoals balneotherapie, radontherapie of behandelingen met fango. Een reumakuur kan helpen om klachten zoals pijn, stijfheid en vermoeidheid bij fibromyalgie te verminderen. De effecten houden gemiddeld 3 tot 6 maanden aan.

Overweegt u een reumakuur te volgen, overleg dan met uw eigen behandelaar wat voor kuurprogramma voor u geschikt is.

 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Fibromyalgie?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?