Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Fibromyalgie

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose fibromyalgie is lastig te stellen. Uw klachten, zoals vermoeidheid, pijn en stijfheid komen namelijk ook bij veel andere aandoeningen voor. Uw klachtenpatroon, een lichamelijk onderzoek en soms een aanvullend onderzoek geven uw arts vaak voldoende informatie voor het stellen van de diagnose.

Welke onderzoeken komen er bij kijken?
Om na te gaan of u fibromyalgie heeft, zal uw arts allereerst een uitgebreid vraaggesprek met u houden om te onderzoeken welke klachten u precies heeft. Daarnaast zal hij u lichamelijk onderzoeken. Daarbij zal hij ook onderzoek doen naar de tenderpoints. Vaak is dit voldoende om met grote zekerheid de diagnose fibromyalgie te kunnen stellen.

Hoe werkt het onderzoek naar tenderpoints?
Bij het lichamelijk onderzoek zal uw arts u onderzoeken op het hebben van tenderpoints. Mensen met fibromyalgie kunnen 18 tenderpoints hebben op het lichaam. Deze plekken zijn pijnlijk als de arts daar met een vinger op duwt. Bij veel pijn is er sprake van een 'positieve tenderpoint'. De hoeveelheid tenderpoints kan in de loop van de tijd toe- of afnemen. Daarnaast kunnen andere plekken ook pijnlijk zijn of geeft aanraking pijnklachten.


Tenderpoints bij fibromyalgie

Afbeelding: tender points bij fibromyalgie

Wanneer aanvullend onderzoek?
Wanneer uw arts hierna twijfels heeft over de diagnose, kan hij ervoor kiezen om aanvullend onderzoek te doen. Dit kan bijvoorbeeld een röntgenfoto of een bloedonderzoek zijn. Het is belangrijk om bij het stellen van de diagnose uit te sluiten dat het om iets anders zou gaan. Bij fibromyalgie tonen aanvullende onderzoeken, zoals bloedtests of röntgenfoto's geen afwijkingen aan. Soms zal uw arts u voor een verder onderzoek doorverwijzen naar een reumatoloog.

Wanneer denkt uw arts aan fibromyalgie?
Uw arts zal de diagnose fibromyalgie overwegen als:

  • U chronische pijn heeft, op drie of meer plekken in het lichaam
  • Deze plekken zowel boven als onder de taille en zowel links als rechts in uw lichaam zitten
  • U langer dan 3 maanden last van pijn en stijfheid heeft
  • U bij het lichamelijk onderzoek geen afwijkingen heeft, behalve pijn bij druk op de tenderpoints
  • U last heeft van langdurige klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, problemen met uw concentratie, wisselende stemmingen, of niet uitgerust wakker worden.

U hoeft niet van al deze klachten last te hebben, wil uw arts de diagnose fibromyalgie stellen.

Extra onderzoek met de fibromyalgiescore
Bij het onderzoek zal uw arts mogelijk gebruik maken van de fibromyalgiescore. Niet alle artsen in Nederland maken gebruik van de fibromyalgiescore. De fibromyalgiescore kan helpen om de diagnose duidelijk te maken, maar geeft ook een indruk over de ernst van de klachten. Hoe meer klachten en hoe intenser de klachten, hoe hoger de score. De fibromyalgiescore bestaat uit een optelsom van een pijnscore en een symptoomscore.

De pijnscore
Met uw arts bespreekt u op welke plekken u pijn ervaren heeft in de afgelopen week. Er zijn negentien gebieden die meedoen in de score. Als u nergens pijn had is de score dus nul. Had u overal pijn dan is de score 19.

De symptoomscore
Samen met uw arts bekijkt u of u de afgelopen week last had van een aantal vaak voorkomende klachten, en een aantal klachten die minder vaak voorkomen en hoe ernstig deze klachten waren. De symptoomscore is de optelsom van de klachten die u heeft en kan maximaal 12 zijn.

De fibromyalgiescore
De fibromyalgiescore is een optelsom van  de pijnscore en de symptoomscore. De fibromyalgiescore kan oplopen van 0 tot 31, afhankelijk van de mate en intensiteit van uw klachten. Er wordt in ieder geval gesproken van fibromyalgie als u minstens 12 scoort. Maar uw arts kan op grond van uw klachtenpatroon ook tot de conclusie komen dat u fibromyalgie heeft bij een lagere uitkomst.

Onduidelijkheid? Overleg met uw arts
Helaas duurt het vaak lang voordat de diagnose fibromyalgie gesteld wordt. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat er bij mensen met fibromyalgie bij het lichamelijke onderzoek en aanvullende onderzoeken geen afwijkingen gevonden worden. Als u twijfelt of bij u de diagnose duidelijk is gesteld, overleg dan met uw arts en vraag om uitleg. Het kan zijn dat uw arts alleen de tenderpoints onderzocht heeft om de diagnose te stellen. Misschien is het nodig om ook uw overige klachten met u in kaart te brengen met de fibromyalgiescore. Het kan u en uw arts helpen om met meer zekerheid vast te stellen wat de oorzaak van uw klachten is. 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Fibromyalgie?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?