Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Hypermobiliteit

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Hypermobiliteitssyndroom kan vaak worden vastgesteld door een reumatoloog. Omdat bloedonderzoek of röntgenfoto's geen bijzonderheden laten zien is vooral het lichamelijk onderzoek van belang.

Wie stelt de diagnose?
Om er achter te komen of de oorzaak van uw klachten door het hypermobiliteitssyndroom komen kan uw huisarts u onderzoeken en u zo nodig naar een reumatoloog verwijzen.
Soms kan er twijfel zijn of de hypermobiliteitsklachten worden veroorzaakt door een andere aandoening. Een bekende erfelijke aandoening die een aantal klachten geeft, waaronder hypermobiliteit, is het Ehlers Danlos syndroom. Heeft uw huisarts het vermoeden dat de oorzaak van uw klachten door deze aandoening wordt veroorzaakt, dan is een verwijzing naar een klinisch geneticus nodig. Een klinisch geneticus is gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van erfelijke aandoeningen. Meer informatie over het Ehlers Danlos syndroom leest u op de website van erfocentrum.nl

Het onderzoek naar hypermobiliteit
Op een röntgenfoto is niet te zien dat uw banden en pezen te soepel zijn. Ook laboratoriumonderzoek en bloedonderzoek leveren bij mensen met hypermobiliteit geen afwijkende waarden op.

Stel uzelf de volgende vragen om vast te stellen of u hypermobiel bent:

  • Kunt u uw pinken 90° of verder overstrekken?
  • Kunt u uw duimen tegen uw onderarm leggen?
  • Kunt u uw ellebogen met 10° overstrekken?
  • Kunt u uw knieën met ongeveer 10° overstrekken?
  • Kunt u als u voorover buigt uw handen plat op de grond leggen zonder uw knieën te buigen?

 

Is het antwoord op de meeste van bovenstaande vragen ja? Dan bent u waarschijnlijk hypermobiel.

 

Testen voor hypermobiliteit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als u hierdoor ook klachten ondervindt, dan heeft u het hypermobiliteits-syndroom (HMS). Artsen verwarren dit syndroom wel eens met andere reumatische aandoeningen waarbij ook geen afwijkingen op foto's of in het bloed te zien zijn, zoals fibromyalgie.

Hypermobiliteit (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?