Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jeugdreuma

Wat betekent het voor uw kind om ziek te zijn?

Het leven van u en uw kind verandert door reuma. Uw kind is soms ziek, heeft pijn en kan niet altijd alles doen wat het wil. Dat kan moeilijk zijn voor uw kind, maar ook voor u en de rest van uw gezin.

Emoties bij uw kind
Uw kind kan het moeilijk hebben, ook als het niet zo'n prater is. Misschien uit uw zoon of dochter zich op een bepaalde manier, bijvoorbeeld door te snauwen of zich niet goed kunnen concentreren op school. Als uw kind boos is of verdrietig, geef het dan de ruimte om deze gevoelens te uiten. Praat met uw kind over de ziekte, en niet alleen over de negatieve kanten ervan.

Emoties bij u
Voor u worden dingen ook anders nu uw kind een reumatische aandoening heeft. Dingen die vroeger vanzelfsprekend waren, kunnen soms niet meer. Misschien reageert uw omgeving anders dan u zou willen. Misschien bent u boos of verdrietig, of voelt u zich machteloos en onzeker. Probeer deze emoties toe te laten. Het kan helpen om er met iemand over te praten, bijvoorbeeld met een maatschappelijk werker of een psycholoog. Via de jeugdreumavereniging kunt u eventueel in contact komen met andere ouders van kinderen met jeugdreuma.

Het gezin
Misschien is het nodig om de dagelijkse routines in huis aan te passen aan uw kind. U kunt niet zomaar meer iets leuks gaan doen met de kinderen. Er zijn nu zaken waarover u waarschijnlijk eerst moeten nadenken: hoe inspannend is het voor het kind met reuma en wanneer is er tijd voor rust? Ook kost het vaak veel tijd en geregel als uw kind naar een arts of therapeut moet. Misschien heeft u soms geen energie meer om nog leuke dingen te doen met elkaar of met uw gezin. Ook kunnen andere kinderen in het gezin jaloers worden omdat alle aandacht naar het kind met reuma gaat.

Naar het ziekenhuis
Heel soms moeten kinderen met jeugdreuma in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit is voor een kind een ingrijpende ervaring. Uw kind kan allerlei vragen hebben. Luister goed naar deze vragen en beantwoord ze eerlijk. Veel ziekenhuizen hebben voorlichtingsmateriaal voor kinderen dat u kunt gebruiken.

Bestel de brochure

In deze gratis brochure van het Reumafonds, kunt u veel nuttige informatie vinden over jeugdreuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Informatie over spreekbeurt of werkstuk over reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?