Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jeugdreuma

Wat is jeugdreuma?

Jeugdreuma is een verzamelnaam voor gewrichtsontstekingen bij kinderen. De aandoening komt voor bij 1 op de 1.000 kinderen. In Nederland hebben tussen de 2.000 en 3.000 kinderen jeugdreuma. Een andere naam voor jeugdreuma is Juveniele Idiopathische Artritis, afgekort JIA.

Vormen van jeugdreuma
Er zijn 3 vormen van jeugdreuma:

  • Oligo-articulaire jeugdreuma: er zijn dan maximaal 4 gewrichten tegelijk ontstoken
  • Poly-articulaire jeugdreuma: er zijn dan 5 of meer gewrichten tegelijk ontstoken
  • Systemische jeugdreuma: niet alleen gewrichten zijn dan ontstoken, maar ook organen


Oligo-articulaire jeugdreuma
Oligo-articulaire jeugdreuma komt het meest voor. Bij deze vorm zijn maximaal 4 gewrichten tegelijk ontstoken. Het gaat dan vaak om grote gewrichten, zoals de elleboog, knie of enkel.

Als uw kind deze vorm van reuma heeft, zijn de vooruitzichten vaak goed. De gewrichtsontstekingen komen een paar keer terug, maar blijven uiteindelijk vaak voorgoed weg. De gewrichten raken meestal niet beschadigd en blijven goed functioneren.

Bij sommige kinderen verloopt oligo-articulaire reuma minder goed. De ziekte kan zich dan bijvoorbeeld na een halfjaar uitbreiden, zodat meer dan 4 gewrichten tegelijk ontstoken zijn. Het kan zich ook ontwikkelen tot chronische reuma met een verstijving van de rug (ziekte van Bechterew), artritis bij een darmziekte of reuma met psoriasis.

Hoe oligo-articulaire jeugdreuma precies zal verlopen, is in het begin van de ziekte niet te voorspellen. Vaak komt er in de familie al een vorm van reuma voor. Uw kind heeft mogelijk de genetische factor HLA-B27 in het bloed.

Er zijn twee soorten oligo-articulaire jeugdreuma:

  • Vroeg beginnende oligo-articulaire jeugdreuma. Deze vorm komt vooral voor bij jonge meisjes en geeft naast gewrichtontsteking vaak ook oogontsteking Als uw kind anti-nucleaire antistoffen (ANA) in het bloed heeft, is de kans op een oogontsteking groter.
  • Laat beginnende oligo-articulaire jeugdreuma. Deze vorm komt vooral voor bij jongens in de puberteit. De ziekte begint meestal met een ontsteking van een groot gewricht, zoals een knie. De plaats waar een pees aan het bot vastzit kan ook ontstoken raken en pijn doen. Dit heet enthesitis.


Poly-articulaire jeugdreuma

Heeft uw kind in het begin van de ziekte 5 of meer ontstoken gewrichten, dan is sprake van poly-articulaire jeugdreuma. Uw kind krijgt dan onder andere ontstekingen in de kleine gewrichten van handen en voeten. Dit kan al op heel jonge leeftijd beginnen, maar ook in de puberteit. Het is moeilijk te voorspellen hoe de ziekte zal verlopen. Er zijn kinderen die langdurig ontstoken gewrichten hebben en toch nauwelijks blijvende schade aan hun gewrichten hebben als de ziekte tot rust is gekomen. Ook zijn er kinderen die uiteindelijk wél schade aan hun gewrichten krijgen.

Systemische jeugdreuma
Uw kind kan ook systemische jeugdreuma hebben. Dan zijn niet alleen de gewrichten ontstoken, maar ook diverse andere organen zoals de lever, de milt, de lymfeklieren, het hartzakje en het longvlies. Kinderen van alle leeftijden kunnen systemische jeugdreuma krijgen. Sommige kinderen krijgen direct last van gewrichtsontstekingen, andere kinderen pas later. Meestal zijn veel gewrichten tegelijk ontstoken.

De ziekte kent actieve en minder actieve periodes. Als de ziekte actief is, gebeurt het volgende:

  • Uw kind krijgt hoge koortspieken, zachtroze vlekjes en spierpijn die wekenlang kan duren. Uw kind voelt zich dan echt ziek.
  • Verschillende organen kunnen ontstoken raken. Meestal zal uw kind niets merken van een ontsteking van de lever, milt of lymfeklieren. Van hartvliesontsteking (pericarditis) of longvliesontsteking (pleuritis) kan het wél veel last hebben. Uw kind heeft dan pijn op de borst bij het ademen en is benauwd.
  • Er ontstaan gewrichtsontstekingen. Een ontstoken gewricht is warm en gezwollen. Uw kind kan het gewricht door stijfheid minder goed bewegen, vooral 's ochtends of na lang stilzitten.


Systemische jeugdreuma is moeilijk te behandelen. Vaak kunnen kinderen niet zo goed tegen het gebruik van veel medicijnen tegelijk. Ook kunnen gewrichtsontstekingen heel hardnekkig zijn. Systemische jeugdreuma werd vroeger ook wel de ziekte van Still genoemd.

Gratis brochure bestellen

In deze gratis brochure van het Reumafonds, kunt u veel nuttige informatie vinden over jeugdreuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Informatie over spreekbeurt of werkstuk over reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?