Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jeugdreuma

Wat is jeugdreuma?

Jeugdreuma is een verzamelnaam voor gewrichtsontstekingen bij kinderen. Er zijn 3 hoofdvormen: oligo-articulaire jeugdreuma, poly-articulaire jeugdreuma en systemische jeugdreuma. Een andere naam voor jeugdreuma is Juveniele Idiopathische Artritis, afgekort JIA.

Jeugdreuma komt voor bij 1 op de 1000 kinderen. In Nederland hebben tussen de 2000 en 3000 kinderen jeugdreuma. Jeugdreuma wordt ook wel Juveniele Idiopathische Artritis (JIA) genoemd. Idiopathisch betekent dat we niet weten wat de oorzaak van de ziekte is. Juveniel betekent in dit geval dat de eerste symptomen vóór het zestiende levensjaar zijn ontstaan.

Vormen van jeugdreuma
Er zijn 3 hoofdvormen van jeugdreuma:

  • Oligo-articulaire jeugdreuma: er zijn maximaal 4 gewrichten tegelijk ontstoken
  • Poly-articulaire jeugdreuma: er zijn 5 of meer gewrichten tegelijk ontstoken
  • Systemische jeugdreuma: niet alleen gewrichten zijn ontstoken, maar ook organen


Oligo-articulaire jeugdreuma
Oligo-articulaire jeugdreuma komt het meest voor. Bij deze vorm van jeugdreuma zijn maximaal 4 gewrichten tegelijk ontstoken. Vaak gaat het om de grote gewrichten, zoals de elleboog, de knie of de enkel. Oligo-articulaire jeugdreuma begint meestal voor het zesde levensjaar.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vroeg beginnende en laat beginnende oligo-articulaire jeugdreuma:

  • Vroeg beginnende oligo-articulaire jeugdreuma komt vooral voor bij jonge meisjes. Het geeft naast gewrichtsontsteking ook vaak oogontsteking. Als uw kind de zogeheten antinucleaire antistoffen (ANA) in het bloed heeft, is de kans op oogontsteking groter.
  • Laat beginnende oligo-articulaire jeugdreuma komt vooral voor bij jongens in de puberteit. Meestal begint het met ontsteking van een groot gewricht, zoals de knie. De plaats waar een pees aan het bot vastzit kan ook ontstoken raken en pijn doen. Dit heet enthesitis.

 
Als uw kind oligo-articulaire reuma heeft, zijn de vooruitzichten meestal goed. De gewrichtsontstekingen komen een paar keer terug, maar blijven uiteindelijk vaak voorgoed weg. De gewrichten raken meestal niet beschadigd en blijven goed functioneren.

In een enkel geval verloopt oligo-articulaire reuma helaas minder goed. De gewrichtsontstekingen kunnen zich dan bijvoorbeeld uitbreiden na verloop van tijd. De aandoening kan zich ook ontwikkelen tot chronische reuma met een verstijving van de rug (JIA met enthesitis, bij volwassenen heet dit ankyloserende spondylitis, ook wel bekend als de ziekte van bechterew), artritis of reuma met psoriasis.

Hoe oligo-articulaire jeugdreuma precies zal verlopen, is in het begin van de ziekte niet te voorspellen. 

Poly-articulaire jeugdreuma
Heeft uw kind in het begin van de ziekte 5 of meer ontstoken gewrichten, dan is er sprake van poly-articulaire jeugdreuma. Uw kind heeft dan onder andere ontstekingen in de kleine gewrichten van de handen en voeten. Dit kan al op heel jonge leeftijd beginnen, maar ook in de puberteit. Soms is de zogeheten reumafactor (RF) in het bloed aantoonbaar. Dan is er sprake van RF-positieve poly-articulaire JIA. Deze vorm lijkt sterk op reumatoïde artritis bij volwassenen, maar komt bij minder dan 5% van alle JIA-patiënten voor.

Het is moeilijk te voorspellen hoe poly-articulaire jeugdreuma zal verlopen. Soms nemen de ontstekingen snel af door de behandeling, soms duurt het lang voordat de ziekte tot rust komt. Ook kunnen de ontstekingen onverwacht weer opvlammen. Er zijn kinderen die langdurig ontstoken gewrichten hebben en toch nauwelijks blijvende schade aan hun gewrichten hebben als de ziekte tot rust is gekomen. Ook zijn er kinderen die uiteindelijk wél schade aan hun gewrichten krijgen. Dit komt vooral voor bij kinderen waarbij de reumafactor in het bloed is vastgesteld.

Systemische jeugdreuma
Bij systemische jeugdreuma zijn niet alleen de gewrichten ontstoken, maar mogelijk ook diverse organen, zoals de huid, de lever, de milt, de lymfeklieren, het hartzakje en het longvlies. Kinderen van alle leeftijden kunnen systemische jeugdreuma krijgen. Sommige kinderen krijgen direct last van gewrichtsontstekingen, andere kinderen pas later. Meestal zijn er veel gewrichten tegelijk ontstoken.

De ziekte kent actieve en minder actieve periodes. Als de ziekte actief is, gebeurt het volgende:

  • Uw kind krijgt hoge koortspieken, zachtroze vlekjes en spierpijn die wekenlang kan duren. Uw kind voelt zich erg ziek.
  • Verschillende organen kunnen ontstoken raken. Meestal zal uw kind niets merken van een ontsteking van de lever, milt of lymfeklieren. Van hartvliesontsteking (pericarditis) of longvliesontsteking (pleuritis) kan het wél veel last hebben. Uw kind heeft dan pijn op de borst bij het ademen en is benauwd.
  • Er ontstaan gewrichtsontstekingen. Een ontstoken gewricht is warm en gezwollen. Uw kind kan het gewricht door stijfheid minder goed bewegen, vooral 's ochtends of na lang stilzitten.


Systemische jeugdreuma is moeilijk te behandelen. Vaak kunnen kinderen niet zo goed tegen het gebruik van veel medicijnen tegelijk. Ook kunnen gewrichtsontstekingen heel hardnekkig zijn. Systemische jeugdreuma werd vroeger ook wel de ziekte van Still genoemd.

Gratis brochure bestellen

In deze gratis brochure van het Reumafonds, kunt u veel nuttige informatie vinden over jeugdreuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Informatie over spreekbeurt of werkstuk over reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?