Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jeugdreuma

Wat merkt uw kind van jeugdreuma?

Welke klachten uw kind precies heeft, is afhankelijk van de vorm van jeugdreuma die uw kind heeft. Uw kind zal in ieder geval last hebben van ontstoken gewrichten.

Een ontstoken gewricht is warm en gezwollen. Uw kind kan dit gewricht minder goed bewegen. Vooral in de ochtend of als uw kind lang in dezelfde houding heeft gezeten kan het gewricht stijf worden.

Pijn
Om pijn te voorkomen, zullen heel jonge kinderen vaak teruggaan naar een eerdere fase in hun ontwikkeling. Ze bewegen zich dan zoals ze deden toen ze nog geen pijn hadden. Ze gaan bijvoorbeeld weer kruipen in plaats van lopen, of ze gaan billenschuiven in plaats van kruipen. Op die manier verbergen ze op een natuurlijke manier hun beperkingen.

Groei
Als uw kind lange tijd veel ontstoken gewrichten heeft, kan er een groeiachterstand ontstaan. Sommige medicijnen, bijvoorbeeld corticosteroïden, versterken dit effect. Bij een groeiachterstand is uw kind kleiner dan wat voor de leeftijd gebruikelijk is. Wanneer er een ontsteking in één knie zit, neemt de bloedtoevoer naar dat been sterk toe. Daardoor is het mogelijk dat het ene been langer wordt dan het andere. Meestal verdwijnen deze beenlengteverschillen weer geleidelijk.

Uw kind kan ook ontstoken kaakgewrichten krijgen. Daardoor groeit de onderkaak minder snel en blijft de kin kort. Verder kan de groei van de handen en voeten achterblijven.

De meeste kinderen met jeugdreuma (en ook hun ouders) vinden groeiachterstand één van de meest vervelende gevolgen van de ziekte. Als uw kind een grote groeiachterstand heeft, kan een behandeling met een groeihormoon helpen.

Koorts
In een actieve periode van de ziekte kan uw kind last hebben van koorts en vermoeidheid. Vooral kinderen met systemische jeugdreuma kunnen hier last van hebben.

Oogontsteking
Bij sommige vormen van jeugdreuma kan uw kind oogontsteking krijgen. Dit wordt ook wel chronische uveitis of chronische iridocyclitis genoemd. Oogontsteking komt vooral voor bij meisjes met oligo-articulaire jeugdreuma en wanneer er antinucleaire antistoffen (ANA) in het bloed voorkomen.

Uw kind merkt in eerste instantie niets van oogontsteking. Ook is er niets aan het oog te zien. Toch kan het oog ernstig beschadigd raken als de aandoening niet wordt behandeld. Uw kind kan dan staar krijgen of slechtziend worden. Laat uw kind daarom regelmatig controleren door een oogarts.

Als de oogontsteking vroegtijdig wordt herkend en behandeld is het resultaat meestal goed.

Osteoporose
Kinderen met jeugdreuma kunnen last krijgen van botontkalking (osteoporose). Dit kan door de reuma zelf komen, maar ook door de medicijnen. Vooral het gebruik van prednison kan osteoporose stimuleren. De botten worden brozer en kunnen daardoor sneller breken. Van de osteoporose zelf voelt uw kind niets. Een botbreuk is natuurlijk wél pijnlijk.

Met een speciaal röntgenonderzoek (botdichtheidsmeting of DXA-scan) kan een arts de hoeveelheid kalk in de botten van uw kind meten. Als dat te weinig is, kan de arts medicijnen voorschrijven.

U kunt er zelf op letten dat uw kind genoeg calcium binnenkrijgt. Zorg er ook voor dat uw kind voldoende beweegt. Dit helpt osteoporose te voorkomen.

Gratis brochure bestellen

In deze gratis brochure van het Reumafonds, kunt u veel nuttige informatie vinden over jeugdreuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Informatie over spreekbeurt of werkstuk over reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?