Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jeugdreuma

Hoe verloopt jeugdreuma?

Jeugdreuma kan grillig verlopen. Periodes waarin de aandoening opspeelt en uw kind last heeft van ontstekingen wisselen af met periodes waarin de ziekte 'rustig' is. Hoe de aandoening verloopt is vooral afhankelijk van de vorm van jeugdreuma die uw kind heeft.

Oligo-articulaire jeugdreuma
Kinderen met oligo-articulaire jeugdreuma (waarbij maximaal 4 gewrichten ontstoken zijn) kunnen helemaal genezen. Deze vorm van jeugdreuma heeft over het algemeen een mild verloop. Er is een kleine kans dat uw kind klachten zoals een groeiachterstand of gewrichtsschade overhoudt aan oligo-articulaire jeugdreuma.

Poly-articulaire jeugdreuma
Als uw kind poly-articulaire jeugdreuma heeft (waarbij 5 of meer gewrichten ontstoken zijn), is het moeilijker te voorspellen hoe de ziekte zal verlopen. Als uw kind goed reageert op de medicijnen kan de ziekte helemaal tot rust komen. Ondanks langdurig ontstoken gewrichten is de kans dat uw kind dan blijvende schade aan gewrichten heeft beperkt. Helaas zijn er kinderen die uiteindelijk wél schade aan hun gewrichten krijgen. Dit komt vooral voor bij kinderen met reumafactor (RF)-positieve poly-articulaire jeugdreuma.

Soms blijft poly-articulaire jeugdreuma tot in de volwassen leeftijd actief. Uw kind moet dan zeer langdurig medicijnen gebruiken.

Systemische jeugdreuma
Als uw kind systemische jeugdreuma heeft zijn niet alleen gewrichten ontstoken, maar ook organen. Hoe de ziekte verloopt is moeilijk te voorspellen. Ook hier zal veel afhangen van het effect van de medicijnen. Als de medicijnen onvoldoende effect hebben kan uw kind last blijven houden van gewrichtsbeschadigingen en klachten aan de organen.

Gratis brochure bestellen

In deze gratis brochure van het Reumafonds, kunt u veel nuttige informatie vinden over jeugdreuma.

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Informatie over spreekbeurt of werkstuk over reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?