Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jicht

Welke medicijnen kunnen u helpen?

Bij jicht kunt u verschillende medicijnen voorgeschreven krijgen. Deze kunnen de ontsteking tegen gaan, een nieuwe ontsteking voorkomen of het urinezuurgehalte verlagen. Vaak wordt allopurinol voorgeschreven, maar er zijn ook andere medicijnen tegen jicht.

Verschillende soorten
Uw arts kan bij jicht verschillende soorten medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen zijn erop gericht zijn een ontsteking tegen te gaan, een ontsteking te voorkomen of het urinezuurgehalte te verlagen. De verschillende medicijnen kunnen elkaar aanvullen. Welk middel uw arts voorschrijft, hangt af van het doel van de behandeling.

Volg advies arts op
Het is belangrijk om de voorgeschreven medicijnen te gebruiken zoals uw arts adviseert. Heeft u last van bijwerkingen of slaan de medicijnen volgens u niet goed aan, overleg dit dan met uw arts.

Gewrichtsontstekingen tegengaan
Bij de behandeling van een jichtaanval zal uw arts eerst de aanval zelf willen tegengaan. Dit kan met een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID). Deze medicijnen kunnen echter de nierfunctie remmen, waardoor het urinezuur minder goed wordt afgevoerd. Dit is zeker bij jicht een ongewenste bijwerking die de aanval juist in stand kan houden. Daarom zal uw arts in sommige gevallen niet kiezen voor een NSAID, maar direct een ander middel proberen.

Corticosteroïden
Uw arts kan u een corticosteroïd voorschrijven als u geen ontstekingsremmende pijnstillers verdraagt. Corticosteroïden vallen onder de groep klassieke ontstekingsremmers.

Gewrichtsontstekingen voorkomen
Colchicine is een medicijn om gewrichtsontstekingen af te remmen en te voorkomen. Colchicine wordt al heel lang gebruikt. Colchicine is als pil of als capsule verkrijgbaar. De arts bepaalt hoe lang u colchicine moet gebruiken. Bij een hoge dosis kunt u diarree krijgen of duizelig worden. Neem contact op met uw arts als u deze verschijnselen heeft.

Urinezuur verlagen
Er zijn ook medicijnen die de hoeveelheid urinezuur in het lichaam verminderen. Het duurt 6 tot 8 weken voordat deze middelen effect hebben. Om vast te stellen of ze werken, laat uw arts het urinezuurgehalte in uw bloed controleren.
Urinezuur verlagende medicijnen worden vooral voorgeschreven bij chronische jicht. Als na verloop van tijd het urinezuurgehalte in het bloed is gedaald tot normale hoeveelheden zullen er geen jichtaanvallen meer optreden. Ook dan moet u de medicijnen blijven slikken om het urinezuurgehalte in uw lichaam laag te houden.

Meestal allopurinol
Meestal schrijft uw arts allopurinol voor als urinezuur verlagend medicijn. Dit medicijn remt de omzetting van purine naar urinezuur. Purine komt voor in eiwitrijke voeding. Door de omzetting te remmen, verlaagt allopurinol de hoeveelheid urinezuur in het bloed. U kunt last krijgen last van misselijkheid of huiduitslag als u allopurinol gebruikt. Een jichtaanval kan tijdelijk verergeren als u begint met allopurinol, daarom krijgt u de eerste weken ook colchicine voorgeschreven. Uw arts bepaalt hoe lang u de medicijnen moet gebruiken.

Soms benzbromaron
Bij sommige mensen heeft allopurinol onvoldoende effect of geeft het te veel bijwerkingen. Dan wordt benzbromaron overwogen. Benzbromaron verhoogt de uitscheiding van urinezuur. U mag benzbromaron alleen gebruiken als u een goede nierfunctie heeft. De kans op het krijgen van nierstenen wordt door gebruik van dit medicijn namelijk vergroot. Benzbromaron wordt voorgschreven door de specialist. Het is heel belangrijk om bij dit medicijn voldoende water te drinken om zo het ontstaan van gruis en nierstenen te voorkomen.

Febuxostat
Uw arts schrijft febuxostat voor als u niet (meer) behandeld kunt worden met of niet reageert op de behandeling met allopurinol en vanwege een contra-indicatie geen benzobromaron mag gebruiken. Voorwaarde is wel er urinezuurkristallen aantoonbaar aanwezig zijn in de gewrichten.
Febuxostat remt de omzetting van purine in urinezuur waardoor het urinezuurgehalte in uw bloed lager wordt.

Effect van plastabletten
Gebruik van plastabletten kan leiden tot een verhoogd urinezuurgehalte, en dat kan weer leiden tot jicht. Als u plastabletten gebruikt en last heeft van jicht, overleg het gebruik van plastabletten dan met de arts die deze voorschrijft. Soms is het namelijk mogelijk om te kiezen voor een ander middel dan plastabletten. Alleen uw arts kan hierover een verstandig en verantwoord besluit nemen. Stop niet met het gebruik van uw plastabletten zonder overleg met uw arts. Dit kan namelijk ernstige risico's voor uw gezondheid geven.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Jicht?

Stel uw vraag over jicht op ons vragenuur op Facebook

Heeft u een vraag over jicht? Stel hem aan de jichtexpert dr. Tim Jansen. Like de pagina van het Reumafonds op Facebook en stel uw vraag op 31 mei vanaf 16:30 uur.

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?