Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jicht

Wat is jicht?

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een te hoge urinezuurspiegel in uw lichaam. Het urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling in uw lichaam niet goed verloopt. Daardoor kunnen urinezuurkristallen ontstaan die neerslaan in uw gewrichten. Dit kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen.

De aandoening komt vaker voor bij mannen en ontstaat meestal na het 40ste levensjaar. Bij twee derde van de mensen met jicht gaat een eerste aanval van jicht over in een chronische vorm. Bij chronische jicht komen de ontstekingen vaker voor en in meerdere gewrichten.

Eerste aanval
Bij een eerste aanval van jicht heeft u last van een acute gewrichtsontsteking. De ontsteking ontstaat meestal in het gewricht van de grote teen of wreef. Maar de eerste aanval kan ook in andere gewrichten optreden. Een aanval van jicht is zeer pijnlijk en gaat soms samen met koorts.

Geen welvaartsziekte
Het is een misvatting dat jicht een welvaartsziekte is. Wel kan overmatig eten en drinken van alcohol een jichtaanval uitlokken. Deze factoren kunnen een jichtaanval in gang zetten, maar ze zijn níet de eigenlijke oorzaak. De oorzaak is te vinden in de stofwisseling. Die verloopt bij mensen met aanleg voor jicht niet goed.

Vooral bij mannen
Jicht komt vooral voor bij mannen, maar vrouwen kunnen de ziekte ook krijgen. Mannen krijgen een eerste jichtaanval meestal tussen het 40e en 50e jaar, vrouwen meestal na de overgang. Er zijn families waarbinnen mensen al rond het 20e levensjaarjaar jicht ontwikkelen.

Chronische jicht
Chronische jicht komt voor bij 3 groepen mensen:

  • Mensen die op jonge leeftijd jicht kregen en die een te hoog urinezuurgehalte in het bloed houden. Dit kan komen doordat de jicht niet goed genoeg is behandeld of doordat de medicijnen niet consequent zijn ingenomen. Ook overmatig alcoholgebruik of het gebruik van plaspillen kunnen een aanval uitlokken. In deze groep begint jicht met acute aanvallen. Later wordt het chronisch en gaat de jicht in meerdere gewrichten zitten.
  • Oudere mensen die plaspillen gebruiken en bij wie de nieren minder goed werken. De klachten ontstaan vaak geleidelijk in meerdere gewrichten. Vooral in gewrichten die aangetast zijn door artrose, zoals de kleine vingergewrichten. Daarnaast kunnen er af en toe acute jichtaanvallen optreden in een of meerdere gewrichten.
  • Een kleine groep mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan en ciclosporine gebruiken. Er is een grotere kans op jicht in meerdere gewrichten als ook de nieren minder goed werken of bij gebruik van plaspillen.
     

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Jicht?

Stel uw vraag over jicht op ons vragenuur op Facebook

Heeft u een vraag over jicht? Stel hem aan de jichtexpert dr. Tim Jansen. Like de pagina van het Reumafonds op Facebook en stel uw vraag op 31 mei vanaf 16:30 uur.

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?