Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Jicht

Hoe verloopt jicht?

Het verloop van jicht wisselt van persoon tot persoon. Soms blijft jicht beperkt tot een enkele aanval. Vaker komen de aanvallen terug en breiden zich uit naar meerdere gewrichten. Jicht kan ook geleidelijk ontstaan, zonder voorafgaande jichtaanvallen.

Soms maar één aanval
Soms blijft jicht beperkt tot een enkele aanval van acute jicht. Meestal leidt dat niet tot beschadiging van uw gewricht. Als de aanval voorbij is, herstelt het gewricht zich en kunt u er weer alles mee doen.

Vaker en in meer gewrichten
Bij chronische of recidiverende jicht blijven de jichtaanvallen terugkomen. De aanvallen volgen elkaar dan steeds sneller op, duren langer en breiden zich uit naar meerdere gewrichten. Daarbij kan het aantal gewrichten dat ontstoken raakt toenemen. Deze gewrichten doen zeer veel pijn en zijn gezwollen en warm. U kunt de gewrichten niet goed gebruiken. De huid rond het gewricht is vaak felrood en strak gespannen. Het kan voorkomen dat de klachten niet meer weggaan.

Geleidelijk ontstaan
De klachten bij chronische jicht kunnen ook geleidelijk ontstaan, zonder voorafgaande aanvallen van acute jicht. Uw gewrichten zijn dan niet zozeer rood, maar wel dik, pijnlijk en stijf. Hierdoor kan het op het eerste gezicht lijken alsof u artrose of reumatoïde artritis (RA) heeft. Kenmerkend zijn echter de jichtknobbels die wijzen in de richting van jicht. Bovendien kan er soms toch nog een echte jichtaanval optreden.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Jicht?

Stel uw vraag over jicht op ons vragenuur op Facebook

Heeft u een vraag over jicht? Stel hem aan de jichtexpert dr. Tim Jansen. Like de pagina van het Reumafonds op Facebook en stel uw vraag op 31 mei vanaf 16:30 uur.

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?