Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Osteoporose

Wat is osteoporose?

Als u osteoporose heeft, worden uw botten erg broos. Ze kunnen dan gemakkelijk breken. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. De aandoening komt veel voor bij mensen boven de 50 jaar. Soms ontstaat osteoporose eerder, bijvoorbeeld bij mensen met andere reumatische aandoening zoals reumatoïde artritis (RA), ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) of SLE. Ook langdurig gebruik van prednison kan tot osteoporose leiden.

Meer kans op botbreuk
Als u osteoporose heeft, worden uw botten poreuzer. De botdichtheid neemt af en uw botten zijn hierdoor minder stevig. De kans is groter dat u iets breekt. Dit kan ook gebeuren zonder dat u uw botten zwaar belast. Een kleine misstap van een stoepje kan al voldoende zijn.

Vooral vrouwen na de overgang hebben een verhoogd risico op zowel osteoporose als een botbreuk. Ook mannen ouder dan 50 jaar die minder dan een jaar geleden al eens een botbreuk opliepen, hebben een verhoogd risico op een nieuwe breuk. Bij een botbreuk is het dus raadzaam om te laten onderzoeken of u osteoporose heeft.

Gezond en poreus bot bij osteoporose

Afbeelding: wervel met gezond bot en poreus bot

Het komt veel voor
Osteoporose komt veel voor. Wereldwijd krijgt ongeveer 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 8 mannen osteoporose. Ook jongere mensen krijgen soms osteoporose.

Osteoporose (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?