Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Palindroomreuma

Hoe verloopt palindroomreuma?

Vaak ontstaat eerst een acute gewrichtsontsteking. Deze verdwijnt binnen een week. Met tussenpozen van een paar dagen tot een paar maanden komen de ontstekingen terug. Het verloop kan zo blijven, maar de klachten kunnen ook verdwijnen. Een derde mogelijkheid is dat de ziekte overgaat in reumatoïde artritis (RA) of een andere reumatische aandoening.

Vaak acuut begin
Een aanval van artritis of periartritis bij palindroomreuma begint vaak acuut. De klachten verdwijnen meestal in de loop van enkele dagen, vaak binnen een week. Meestal zitten tussen de aanvallen periodes van enkele dagen tot enkele maanden waarin u geen klachten heeft. Het is niet te voorspellen wanneer u een nieuwe aanval krijgt. Soms 'verspringt' de aanval van het ene naar het andere gewricht.

Op 3 manieren verlopen
Palindroomreuma kan op 3 manieren verlopen:

  • De klachten verdwijnen. Dit is het geval bij ongeveer 15% van de mensen met palindroomreuma.
  • De gewrichtsontstekingen blijven in aanvallen komen. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de mensen met palindroomreuma.
  • De palindroomreuma gaat over in chronische gewrichtsreuma (reumatoïde artritis, RA) of een andere vorm van reuma. Dit komt voor bij een derde van de mensen met palindroomreuma.


Eventuele gewrichtsschade
Als palindroomreuma zich ontwikkelt tot reumatoïde artritis of een andere reumatische aandoening kunnen gewrichten beschadigen of u wordt beperkt bij het bewegen. In de andere gevallen treedt geen schade aan de gewrichten op en ontstaan geen blijvende beperkingen.

Palindroomreuma (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?