Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reumatoïde artritis

Welke medicijnen kunnen u helpen?

Het gebruik van medicijnen staat centraal bij de behandeling van reumatoïde artritis (RA). Er zijn verschillende soorten medicijnen. Bij complicaties van de ziekte zijn vaak weer andere medicijnen of behandelingen nodig.

Medicijnen staan centraal
Medicijnen vormen bij reumatoïde artritis het belangrijkste middel om de ontstekingen af te remmen en de pijn te verminderen. Het gaat hier niet om een enkele kuur. U heeft altijd 1 of meer medicijnen nodig.

Om een chronische ontsteking goed onder controle te krijgen, is het belangrijk uw medicijnen steeds op vaste tijden in te nemen. Als u dit niet doet, wordt er geen goede concentratie van het medicijn in het bloed opgebouwd en heeft het middel geen effect. Alleen bij bijwerkingen kunt u stoppen met de medicijnen en moet u zo snel mogelijk met uw arts overleggen.

Welke keuze
Bij de medicijnkeuze kijkt uw arts naar de ernst van de ziekte, de bijwerkingen die het middel kan geven en de reactie van uw lichaam op het middel. Steeds weer maakt uw arts de afweging tussen de schade die de ziekte aan de gewrichten kan veroorzaken en de mogelijke bijwerkingen van een medicijn. Hoe deze balans uitvalt, is bij iedereen anders.

Volg de voorschriften
Het is belangrijk dat u de medicijnen inneemt zoals ze zijn voorgeschreven. Alleen dan kunnen u en uw arts vaststellen of het doel bereikt wordt. Sommige mensen hebben er moeite mee om regelmatig medicijnen te nemen. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor eventuele bijwerkingen. Verberg deze gevoelens niet, maar bespreek ze met uw arts.

Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen reuma:

• Eenvoudige pijnstillers
• Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's)
• Klassieke reumaremmers (DMARD's)
Biologische medicijnen

Als de activiteit van reumatoïde artritis toeneemt en er zelfs complicaties optreden, kan uw arts de volgende stappen zetten:

 • Verhogen dosering: is afhankelijk van uw lichaamsgewicht, lever- en nierfunctie en of u medicijnen verdraagt. Bij methotrexaat kunt u van tabletten overgaan op injecties, waardoor het middel beter in het lichaam wordt opgenomen. Het effect van zo'n verhoging in dosering is pas na enkele weken merkbaar
 • Veranderen medicijnen: overstappen op een andere klassieke ontstekingsremmer en eventueel ook een andere ontstekingsremmende pijnstiller. Het effect is vaak pas na 3 maanden merkbaar. Daarom kan uw arts eventueel kiezen voor een tijdelijke behandeling met prednison (tabletten of injectie)
 • Combineren medicijnen: U kunt ook 2 of 3 klassieke ontstekingsremmers met elkaar combineren, wat een versterkend effect kan geven. Ook hier duurt het 3 maanden voordat u effect mag verwachten
 • Overgaan op biologische medicijnen: als na gebruik van 2 of meer klassieke ontstekingsremmers waaronder methotrexaat, de reumatoïde artritis erg actief blijft, kan uw arts overgaan tot behandeling met een biologisch medicijn. Eerst bekijkt de arts of u geen infecties, tuberculose of een andere aandoening heeft die kan verergeren door de behandeling met biologische medicijnen. Anders moet die aandoening eerst worden behandeld.

 

Biologische medicijnen bij reumatoïde artritis
Als de klassieke reumaremmers niet voldoende werken of als u teveel last heeft van bijwerkingen, kan de reumatoloog kiezen voor een biologisch medicijn. In Nederland zijn voor reumatoïde artritis de volgende biologische medicijnen geregistreerd:

 • adalimumab (Humira®)
 • infliximab (Remicade®, Inflectra® en Remsima®)
 • etanercept (Enbrel®, Benepali®)
 • golimumab (Simponi®)
 • certolizumab pegol (Cimzia®)
 • anakinra (Kineret®)
 • abatacept (Orencia®)
 • rituximab (Mabthera®)
 • tocilizumab (RoActemra®)


Een geregistreerd medicijn mag door een medisch specialist worden voorgeschreven.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe biologische medicijnen. Soms zijn er mogelijkheden om als patiënt mee te doen aan zo'n onderzoek. De reumatoloog kan u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

Lees meer informatie over biologische medicijnen.

Als afbouwen kan
Als de ziekte voldoende tot rust komt, zal uw arts eerst proberen de (ontstekingsremmende) pijnstillers af te bouwen en pas na 1 tot 2 jaar ook de klassieke reumaremmer of het biologische medicijn.
Het is in uw eigen belang dat u de medicijnen volgens voorschrift inneemt. Uw ziekte komt anders niet tot rust, waardoor gewrichtsbeschadigingen kunnen ontstaan.

Praktisch bij medicijngebruik
Sommige mensen hebben moeite met het doorslikken van tabletten. Bespreek dergelijke problemen altijd open en eerlijk met uw arts, zodat deze naar een alternatief kan zoeken. Heeft u veel medicijnen, dan kan een weekdoosje een oplossing zijn. Dit is verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Tegenwoordig is er ook een weekdoosje met ingebouwd wekkertje te koop. Zodat u weet wanneer u welk medicijn moet innemen.

Reist u naar een andere tijdzone? Overleg dan u met uw arts hoe u dan omgaat met het innemen van uw medicijnen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Reumatoïde artritis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar RA

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van reumatoïde artritis.