Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reumatoïde artritis

Hoe zal een zwangerschap verlopen?

Als u reumatoïde artritis (RA) heeft, hoeft dat een zwangerschap niet in de weg te staan. Wel is de kans om zwanger te worden kleiner wanner u RA heeft. Meestal verloopt een zwangerschap bij vrouwen met reumatoïde artritis (RA) hetzelfde als bij vrouwen zonder deze ziekte. Uw klachten kunnen tijdens de zwangerschap verminderen. Hulp kan nodig zijn bij de kraamperiode en als uw kind opgroeit.

Kans op een zwangerschap kleiner
Als u reumatoïde artritis heeft, kan het zijn dat u er langer over doet om zwanger te worden dan wanneer u de ziekte niet zou hebben. Ook is er een verhoogde kans dat zwanger worden niet lukt. Waarschijnlijk zijn de ernst van de aandoening en het gebruik van medicijnen hier de oorzaak van.

Zwangerschapswens tijdig aangeven bij uw arts
Bespreek tijdig met uw arts dat u een kinderwens heeft of zwanger wilt worden. De arts kan dan tijdig uw medicatie aanpassen. Sommige medicijnen, bijvoorbeeld methotrexaat of leflunomide, moeten gestopt worden voordat u zwanger wordt. Zowel leflunomide als methotrexaat kunen bij het ongeboren kind afwijkingen veroorzaken. Het duurt even voordat deze stoffen uit het lichaam zijn verdwenen.

Net als bij alle vrouwen
Een zwangerschap verloopt in principe hetzelfde als bij vrouwen die geen reumatische aandoening hebben. Dezelfde individuele verschillen doen zich voor. Net als andere vrouwen kunt u klachten krijgen door de zwangerschap komen, zoals vermoeidheid of hoge bloeddruk. Problemen, die u voor uw zwangerschap al had, kunnen door een zwangerschap toenemen. Dat komt doordat uw lichaam zwaarder belast wordt. Als u al rugproblemen had, kunnen die verergeren.

Vaak minder klachten bij rustige reumatoïde artritis
Van de vrouwen met een rustige vorm van reumatoïde artritis heeft de helft tijdens de zwangerschap minder last van de ziekte. Zij kunnen in de zwangerschap vaak toe met minder of zelfs geen medicijnen. Pijn en stijfheid nemen af. En allerlei dagelijkse activiteiten, zoals traplopen, fietsen en de kraan opendraaien gaan veel gemakkelijker. Deze verbetering treedt vooral op in de eerste 3 maanden van de zwangerschap en komt waarschijnlijk door veranderingen in de hormoonhuishouding.

Verbetering niet blijvend
De verbetering is echter niet blijvend. Gemiddeld 6 weken na de bevalling wordt de ziekte weer actief bij 40% van de vrouwen. Het is niet te voorspellen wie wel en wie geen terugval krijgt. Meestal keert de ziekteactiviteit terug naar het niveau van voor de zwangerschap. En omdat het tijdens de zwangerschap vaak zo goed ging, lijkt het alsof de reuma veel erger is geworden.

Reumatoïde artritis heeft geen invloed op de gezondheid van uw kind.

Hulp na de bevalling
Na de bevalling kunnen problemen ontstaan bij de verzorging van uw kind. U moet lichamelijk herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Ook moeten u en uw partner wennen aan de nieuwe verantwoordelijkheid. Reumatoïde artritis kan hierbij een extra handicap zijn, zeker in perioden waarin de ziekte actief is.

Hulp bij opgroeiend kind
Ervaren ouders geven aan hoe belangrijk het is om voor zulke perioden hulp te regelen van familie, vrienden, buren of de thuiszorg. Overigens kan hulp ook nodig zijn als uw kind groter is en er allerlei situaties denkbaar zijn waarin reumatoïde artritis een belemmerende factor kan zijn. Voorbeelden van deze situaties kunnen zijn: het aankleden van een tegenstribbelende dreumes, meedoen in de speeltuin met pijnlijke polsen, uw kind naar het schoollokaal op de tweede verdieping brengen.

Lees ook de algemene tips over vruchtbaarheid en zwangerschap bij reuma.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Reumatoïde artritis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar RA

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van reumatoïde artritis.