Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Reumatoïde artritis

Hoe ontstaat reumatoïde artritis?

De precieze oorzaak van reumatoïde artritis (RA) is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het afweersysteem ontregeld raakt. Daarbij komen ontstekingseiwitten vrij. Die zorgen voor de ontstekingen in uw gewrichten.

Afweersysteem ontregeld
Ondanks veel onderzoek is nog niet bekend waardoor reumatoïde artritis wordt veroorzaakt. Vermoedelijk raakt het afweersysteem ontregeld door een samenspel van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren, zoals roken. Het afweersysteem slaat 'op hol', waardoor er bepaalde stoffen vrijkomen. Deze vrijkomende ontstekingsfactoren veroorzaken ontstekingen in gewrichten, pezen, spieren of organen, en soms ook in bloedvaten of rond zenuwen. De ontstekingen zijn meestal chronisch.

Rol van het ontregelde afweersysteem
Het lichaam maakt cellen en eiwitten die de taak hebben om alles wat niet 'eigen' is op te sporen en te bestrijden. Deze cellen ruimen bijvoorbeeld bacteriën en virussen op. Dit proces heet afweer of immuniteit.

Tegen eigen lichaam
Bij reumatoïde artritis 'vergissen' de afweercellen zich. Ze ruimen niet alleen indringers van buiten op, maar gaan ook gewrichten en gewrichtskapsels van het eigen lichaam te lijf. De normale afweer richt zich dus tegen het eigen lichaam. Dit soort ziekten heet ook wel auto-immuunziekten. Reumatoïde artritis gaat gepaard met ontstekingsverschijnselen, zoals een verhoogde lichaamstemperatuur, pijn, zwelling en warm worden van het gewricht. Deze verschijnselen zorgen ervoor dat u het gewricht niet goed meer kunt bewegen.

Verstoorde afweerreactie bij RA

Afbeelding: verstoorde afweerreactie bij reumatoïde artritis

Ontstekingseiwitten
Omdat de oorzaak van reumatoïde artritis dus nog niet bekend is, is de ziekte niet te voorkómen. Wel is steeds meer bekend over de manier waarop het afweersysteem ontregeld raakt en over de ontstekingseiwitten die daarbij vrijkomen. Er zijn medicijnen ontwikkeld die de ontstekingseiwitten goed aanpakken. Uw afweersysteem wordt met deze middelen 'stilgelegd', waardoor de reumatische ontstekingen tot rust komen. Omdat het afweersysteem dan minder actief is, wordt de gevoeligheid voor infecties iets groter.

Erfelijkheid
Reumatoïde artritis is geen erfelijke ziekte. Maar er zijn aanwijzingen dat erfelijke factoren iets meer kans geven op het ontwikkelen van reumatoïde artritis. Daardoor komt het in bepaalde families vaker voor. Maar dat is in ieder geval nooit een reden om af te zien van het krijgen van kinderen. Op dit moment vindt verder onderzoek plaats naar de rol van deze erfelijke factoren.

Omgevingsfactoren
Naast erfelijke factoren zijn ook omgevingsfactoren van belang bij het ontstaan van reumatoïde artritis. Roken is een belangrijke risicofactor bij het ontstaan van reumatoïde artritis en zorgt er ook voor dat sommige medicijnen minder effectief zijn.

Oorzaken achteruitgang
Reumatoïde artritis is een grillige ziekte. Het verloop kan wisselend zijn. Het is niet te voorspellen of u een milde vorm van reumatoïde artritis zal krijgen, een wisselend verlopende of een ernstige vorm. De verslechtering kan dus horen bij het natuurlijke verloop van de ziekte. Sommigen ervaren meer klachten bij vochtig weer. Maar dat betekent niet dat de ziekte dan verergert.

Oorzaken van verslechtering kunnen zijn:

  • Een veranderde werking van lever of nieren, bijvoorbeeld door andere ziekten of door andere medicijnen. Hierdoor zijn de medicijnen minder goed in te stellen en kan de ziekte weer opspelen
  • Veranderingen in de hormoonhuishouding, zoals tijdens de menopauze. Of hormoontherapie in dat geval helpt, wordt nog onderzocht
  • Stress

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Reumatoïde artritis?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar RA

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van reumatoïde artritis.