Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sarcoïdose

Wat is sarcoïdose?

Bij sarcoïdose hopen witte bloedcellen zich op. Deze zijn soms voelbaar als zwellingen onder de huid. Sarcoïdose is een ziekte die meestal voorkomt bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. Sarcoïdose wordt ook wel de ziekte van Besnier-Boeck genoemd.

Witte bloedcellen
Sarcoïdose is een ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in verschillende delen van uw lichaam. Bij deze ontstekingen hopen witte bloedcellen zich op. Dit is te soms zien onder de microscoop en op röntgenfoto's. Deze ophopingen heten granulomen. Soms zijn ze voelbaar als zwelling of knobbel in of onder de huid.

Verschillend verloop
Sarcoïdose verloopt bij iedereen anders. Het is mogelijk dat u helemaal geen klachten heeft en dat de ziekte bij toeval is ontdekt, bijvoorbeeld bij het maken van een longfoto. Daarop zag uw arts dan bijvoorbeeld vergrote lymfeklieren.

Het is ook mogelijk dat u wél klachten heeft aan uw longen, lymfeklieren, huid, ogen of gewrichten. U kunt ook last hebben van vermoeidheid.

De ziekte komt op alle leeftijden voor, maar wordt meestal vastgesteld bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. Sarcoïdose komt vaker voor bij mensen van negroïde afkomst.

Acute sarcoïdose
Bij de acute vorm van sarcoïdose verdwijnen de klachten binnen 1 tot 2 jaar. Soms gaat de acute vorm over in de chronische vorm.

Sarcoïdose (pdf)

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?