Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sclerodermie

Veranderingen in uw seksleven?

Sclerodermie kan een grote invloed hebben op uw seksleven. Dat kan komen door de lichamelijke gevolgen van de ziekte zoals pijn, vermoeidheid, en verstrakking van de huid. Die verstrakking kan gepaard gaan  met een veranderd gevoel. Ook het gebruik van medicatie,  en psychologische en sociale gevolgen van de aandoening kunnen uw seksleven behoorlijk verstoren. Welke problemen kunnen zich voordoen en hoe gaat u daarmee om?

Minder zin in seks
Misschien bent u somber, bezorgd of angstig nu u sclerodermie heeft. Of vindt u uw lichaam minder aantrekkelijk. Het kan ook zijn dat u te moe bent voor seks, of dat u pijn heeft. Deze factoren en daarnaast bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat u minder zin heeft om te vrijen.

Lichamelijke klachten
Mannen met sclerodermie hebben vaak last van erectiestoornissen. Deze ontstaan doordat de zwellichamen in de penis onvoldoende bloed krijgen. In sommige gevallen is de huid van de penis verhard waardoor de vorm en functie van de penis verandert. Hierdoor is geslachtsgemeenschap niet of niet goed meer mogelijk. Ook het krijgen van een orgasme wordt lastiger. Bespreek deze problemen met uw arts of met de reumaconsulent. U kunt ook worden doorverwijzen naar de uroloog of naar een seksuoloog voor verder onderzoek en advies.

Bij vrouwen met sclerodermie werken de kliertjes in de vagina en schaamlippen vaak niet goed. Hierdoor is de vagina droger  waardoor u pijn kunt krijgen bij het vrijen. Ook kan het zijn dat u lastiger tot een orgasme komt. Soms kan het gebruik van een glijmiddel deze klachten verminderen.

Ook verharding van de huid en beperking van de beweging in de gewrichten (zoals de heupen) kan ervoor zorgen dat geslachtsgemeenschap voor zowel de man als de vrouw moeilijk of onmogelijk is.

Omgaan met de veranderingen
U en uw partner kunnen het beste samen aftasten wat uw aandoening precies met u en uw seksleven doet. Soms kunnen schuldgevoelens of het gevoel een ander niet te willen belasten de relatie beïnvloeden. Wanneer heeft u zin in seks? Waarin heeft u zin? Wat is er lichamelijk mogelijk en wat niet? Blijf samen praten over uw wensen en mogelijkheden.

Alleen als u eerlijk bent over wat u wilt en/of kan, kunt u samen werken aan een bevredigend seksleven. Praten over seks  kunt u beter niet tijdens het vrijen doen. Kies liever een ander (minder beladen) moment.

Probeer van seks te blijven genieten door er anders mee om te gaan. Kies bijvoorbeeld andere momenten om seks te hebben, of een andere houding.

Zoek eventueel naar andere manieren van intimiteit zoals masseren, masturberen of orale bevrediging.

Zorg voor een warme ruimte en voor een ontspannen atmosfeer. Neem in geval van pijn een pijnstiller van te voren. Het doel van vrijen is samen plezier te hebben en niet om te presteren.

Hulp nodig?
Geef uzelf de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Ook als u geen partner heeft, kunt u bij uw arts terecht voor adviezen voor een beter seksleven of u voor een doorverwijzing naar gespecialiseerde zorgverlener. 

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over Sclerodermie?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar sclerodermie

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van sclerodermie.