Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Sjögren, syndroom van

Wat is het syndroom van Sjögren?

Bij het syndroom van Sjögren raken vooral traan- en speekselklieren ontstoken. Hierdoor ontstaan droge ogen en een droge mond. Ook komen vaak vermoeidheid en gewrichtsklachten voor.

De ziekte is vernoemd naar Henrik Sjögren, een Zweedse oogarts die deze aandoening in 1933 als eerste uitgebreid heeft bestudeerd.

Primaire en secundaire vorm
Er is een primaire en een secundaire vorm van het syndroom van Sjögren. Heeft u het primaire syndroom van Sjögren, dan heeft u geen andere reumatische aandoening. Heeft u het secundaire syndroom van Sjögren, dan heeft u nog een andere reumatische aandoening naast Sjögren, bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA) of systemische lupus erythematodes (SLE).

Ontstoken klieren
Heeft u het syndroom van Sjögren, dan heeft u last van ontstoken klieren, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn. Deze klachten zijn chronisch. Bij de meeste mensen zijn vooral de traan- en speekselklieren ontstoken. Dit zijn de zogenaamde sicca-klachten. Sicca is Latijn voor droog. Hierdoor ontstaan klachten als droge ogen en een droge mond. Door de ontstekingen werken de klieren minder goed. Ze maken minder kliervocht aan en het vocht dat ze aanmaken is van slechtere kwaliteit. De speekselklieren kunnen ook dik en pijnlijk worden. Bij de helft van de mensen met het syndroom van Sjögren kunnen andere weefsels of organen ontstoken raken. Het gaat dan bijvoorbeeld om huid- of zenuwklachten of onstekingen aan de longen of de nieren. De ontstekingen door het syndroom van Sjögren zijn chronisch en kunnen variëren van licht tot ernstig.

Mensen met het primaire syndroom van Sjögren hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van een specifieke vorm van het Non-Hodgkin-lymfoom. Dit lymfoom komt het meest voor in de grote speekselklier.

Hoe vaak?
Het syndroom van Sjögren komt voor bij ongeveer 40 tot 60 op de 100.000 mensen. Het precieze aantal is niet bekend. Het syndroom kan op elke leeftijd de kop opsteken, maar meestal gebeurt dit tussen het 30ste en 60ste jaar. Het komt ongeveer 10 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Bestel de brochure

Wilt u meer weten over syndroom van Sjögren?

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Steun onderzoek naar Sjögren

Wetenschappelijk onderzoek is dé sleutel tot genezing van het syndroom van Sjögren.