Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Axiale spondyloartritis o.a. ziekte van Bechterew

Onduidelijke relaties bij SpA

Waarom en hoe worden er zo overdreven veel ontstekingseiwitten aangemaakt bij spondyloartritis (SpA)? Is dit de schuld van één van de afweercellen: de mestcel? Het antwoord op deze vragen zal de weg openen naar nieuwe behandelingen.

De behandeling van spondyloartritis is de laatste jaren sterk verbeterd. Dat komt doordat de diagnose beter te stellen is en doordat er nieuwe medicijnen zijn gekomen. Deze medicijnen remmen de overdreven aanmaak van ontstekingseiwitten die ontstekingen in stand houden. Het is duidelijk dat deze medicijnen goed werken, maar het is nog steeds niet duidelijk waaróm er zoveel ontstekingseiwitten worden aangemaakt bij SpA.

Dr. Nataliya Yeremenko heeft aangetoond dat er een relatie is tussen ontstekingseiwitten (IL-17) en bepaalde afweercellen (mestcellen). Er is echter nog veel niet opgehelderd over deze relatie, zoals hoe de mestcellen deze ontstekingseiwitten maken. En ook wat het effect is van deze cellen op de gewrichtsontstekingen bij SpA. In dit onderzoek gaat zij deze relatie verder onderzoeken.

Mestcellen zijn cellen van het afweersysteem die een rol spelen bij allergieën en overgevoeligheidsreacties. Spondyloartritis is de naam van een groep van reumatische aandoeningen waarbij er ontstekingen ontstaan aan wervelkolom, andere gewrichten, ogen, huid of darmen. De bekendste is de ziekte van Bechterew.

Dr. Nataliya Yeremenko is moleculair bioloog bij het AMC in Amsterdam.
Titel: The role of synovial mast cells in inflammation and stromal alterations in spondyloarthritis
Projectleider: dr. Nataliya Yeremenko
Universiteit: AMC Amsterdam
Verwachte looptijd: 2013-2017

Diagnose en de rol van MRI bij spondylarthropathieën
Uit dit onderzoek moet blijken welke informatie MRI-afbeeldingen en röntgenfoto's kunnen geven over spondyloartritis (SpA) waarbij de rug betrokken is (axiale SpA). De belangrijkste vraag is hoe je met MRI en de langer bestaande manieren om de ziekte op te sporen, zo vroeg mogelijk kunt aantonen dat iemand axiale SpA heeft of niet. De diagnose wordt bij deze groep reumatische aandoeningen vaak laat gesteld.
 
Dat mensen al jaren en jaren met rug- of bekkenklachten rondlopen zonder dat duidelijk is wat zij hebben, komt veel voor. De ziekte wordt vaak pas behandeld als er al onherstelbare schade in het lichaam is ontstaan. Dat is helemaal zonde omdat er in de afgelopen tien jaar goede medicijnen op de markt zijn gekomen.
 
Met een MRI is het mogelijk ontstekingen bij SpA zichtbaar te maken. Al veel eerder dan dat er gewrichtsschade op röntgenfoto's te zien is. Prof. dr. Desirée van der Heijde (Leiden) verwacht dat nog niet alle mogelijkheden van beeldvorming met een MRI bij SpA zijn onderzocht.
 
Spondyloartritis is de naam van een groep van reumatische aandoeningen waarbij er ontstekingen ontstaan aan wervelkolom, andere gewrichten, ogen, huid of darmen. De bekendste is de ziekte van Bechterew.
 
Titel onderzoek: The Role of MRI in early diagnosis of axial Spondyloarthritis: the SpondyloArthritis Caught Early (SPACE) project
Projectleider: prof. dr. D.M.F.M. van der Heijde
Universiteit: Leiden
Looptijd:2012 - 2015

De ziekte vanuit een andere hoek belichten
Misschien moeten we de oorzaak van spondyloartritis in een ander, minder goed onderzocht, deel van het afweersysteem zoeken. Dat is de veronderstelling van prof. dr. Dominique Baeten (AMC Amsterdam). In dit onderzoek zal hij deze veronderstelling toetsen.

Het menselijk afweersysteem zit bijzonder ingewikkeld in elkaar. Het oudste deel ervan (het aangeboren systeem) werkt direct na onze geboorte. Het andere deel wordt opgebouwd tijdens ons leven, het moet eerst leren om binnendringers zoals bacteriën te herkennen. Het aangeboren systeem wordt pas vrij kort onderzocht op zijn bijdrage aan het ontstaan van reumatische ziektes.

Onderzoek naar de rol van het aangeboren systeem zal nieuwe kennis opleveren over de oorzaak van het ontstaan van ziektes zoals spondyloartritis. Met deze kennis kunnen er nieuwe testen en behandelingen worden ontwikkeld.

De naam spondyloartritis/spondylartropathieën (SpA's) vat een aantal soorten ontstekingsreuma samen. De bekendste hiervan is de ziekte van Bechterew, die vooral de wervelkolom treft. Maar er vallen nog zeker 5 andere ziektes onder.

Titel onderzoek: Defining the role of innate rather than adaptive immune pathways in the pathogenesis of spondyloarthritis
Projectleider: Prof. dr. D.L. Baeten

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?