Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Axiale spondyloartritis o.a. ziekte van Bechterew

Wat merkt u van axiale spondyloartritis?

Kenmerkende klachten bij axiale spondyloartritis zijn pijn en stijfheid, vooral rond de heupen en de bilstreek, (laag) in de rug en soms in de nek. De klachten kunnen zich uitbreiden naar andere gewrichten en naar de pezen. Ook kunt u last hebben van vermoeidheid. In sommige gevallen treden er klachten op aan de ogen, de darmen of de huid.

Kenmerkende klachten
De eerste klachten bij axiale spondyloartritis ontstaan meestal tussen het 15e en 35e levensjaar. Kenmerkend zijn pijn en stijfheid, vooral rond de heupen, de bilstreek en laag in de rug. Soms treden de klachten hoger in de rug op of in de nek. U kunt ook pijn hebben aan de achterkant van de bovenbenen, vaak wisselend links en rechts. Als de klachten van ontsteking optreden bij uw borstbeen kan de borstkas verstarren. Dit kan een benauwd gevoel en pijn op de borst veroorzaken.

De invloed van rust en bewegen op de klachten is vaak groot: rust verergert de klachten en door beweging worden de klachten minder. De klachten zijn vaak vooral aanwezig in de tweede helft van de nacht en in de vroege ochtend, of als u lang in dezelfde houding heeft gezeten. De pijn kan u 's nachts uit uw slaap houden en omdraaien in bed kan lastig zijn. Ook kunt u langdurig stijf zijn in de eerste uren na het opstaan.

In een later stadium kunnen de klachten een meer blijvend karakter hebben. De pijn, stijfheid en beperkingen kunnen dan voortdurend aanwezig zijn.

Verstijving van de wervelkolom
Als gevolg van aanhoudende ontstekingen in de wervelkolom kunnen de rugwervels met elkaar vergroeien. Hierdoor kan de rug in een vergevorderd stadium verstijven en krom worden. Ook de nekwervels kunnen vergroeien, waardoor de nek verstijft.

Een complete verstijving van de wervelkolom waarbij geen soepele beweging meer mogelijk is, wordt een 'bamboerug' genoemd. Dankzij de huidige behandelmogelijkheden komt dit tegenwoordig gelukkig veel minder vaak voor dan voorheen.

Vermoeidheid
Vermoeidheid of een gebrek aan energie komt veel voor bij axiale spondyloartritis. De vermoeidheid kan zich zowel psychisch als lichamelijk uiten en kan erg overheersend zijn. Vaak zijn er meerdere factoren die de vermoeidheid veroorzaken en in stand houden. Dit maakt het lastig om 'de' oorzaak te achterhalen. Zo kan vermoeidheid een direct gevolg van de ziekte zijn, maar ook een bijwerking van de medicijnen die u gebruikt. Ook kan de pijn u uit uw slaap houden waardoor u 's nacht onvoldoende uitrust en overdag erg moe bent.

Oogontsteking
Twintig tot dertig procent van de mensen met axiale spondyloartritis heeft wel eens last van een oogontsteking, ook wel uveïtis of iridocyclitis genoemd. Het oog is dan rood en pijnlijk, het traant en kan geen licht verdragen. Het zicht is wat wazig. De ogen zijn meestal niet tegelijkertijd aangetast; het linker- en rechteroog kunnen elkaar afwisselen. Bij een tijdige behandeling leidt de ontsteking meestal niet tot schade aan het oog.

Darmklachten
U kunt last krijgen van darmklachten als u axiale spondyloartritis heeft, bijvoorbeeld een ontsteking van het darmslijmvlies. Het is daarom belangrijk om naar uw arts te gaan als u langer dan twee weken meerdere keren per dag dunne ontlasting heeft, als u last heeft van aanhoudende buikpijn of wanneer er bloed bij uw ontlasting zit. Het kan zijn dat u (tijdelijk) moet stoppen met het gebruik van NSAID's als u darmklachten heeft, omdat deze medicijnen de klachten kunnen verergeren.

Huidklachten
Vijf tot tien procent van de mensen met axiale spondyloartritis heeft last van huidklachten, ook wel psoriasis genoemd. De huid is dan rood, droog en schilferig.

Overige klachten
Overige klachten die bij axiale spondyloartritis kunnen optreden zijn:

 • ontsteking van andere gewrichten, bijvoorbeeld in de schouders, armen, knieën, enkels, vingers of tenen
 • ontsteking van de pezen of peesaanhechtingen, vooral van de achillespees
 • ademhalingsproblemen als gevolg van verstijving en een verminderde beweeglijkheid van de borstkas
 • lichte koorts, soms in combinatie met nachtelijke zweetaanvallen
 • duizeligheid


Verhoogd risico op hart- en vaatziekten
Als u axiale spondyloartritis heeft, loopt u een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Zo kan aderverkalking optreden waardoor de bloedvaten vernauwen. Dit kan uiteindelijk leiden tot angina pectoris, een hartaanval of een beroerte. Het is niet duidelijk waarom mensen met axiale spondyloartritis dit verhoogde risico lopen. In ieder geval is het belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten zoveel mogelijk te beperken.

Bijvoorbeeld door:

 • een gezond eetpatroon
 • in beweging te blijven
 • afvallen als u te zwaar bent
 • niet roken


Heeft u last heeft van een hoge bloeddruk, diabetes of een hoog cholesterolgehalte? Dan houdt uw arts u nauwkeurig in de gaten.

Botontkalking
Axiale spondyloartritis verhoogt het risico op botontkalking (osteoporose). Dat komt doordat de ontstekingen het bot brozer maken.

Om botontkalking te voorkomen, is het belangrijk om:

 • in beweging te blijven
 • te zorgen voor voldoende vitamine D. Uw huid maakt dit aan wanneer u in de zon bent. Toch kan het zijn dat u een supplement met vitamine D nodig heeft. Overleg hierover met uw arts
 • voldoende kalkhoudende producten te gebruiken, zoals melk, melkproducten, kaas, groente, noten, en peulvruchten. Twijfelt u of u voldoende calcium (kalk) binnenkrijgt? Overleg dan met uw arts of u een supplement moet gaan gebruiken

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?