Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Fysiotherapie

Vergoeding van fysiotherapie bij reuma

Veel mensen met een reumatische aandoening hebben baat bij oefen- en fysiotherapie. Het aanleren van een andere houding, geschikte oefeningen en begeleiding bij het op een juiste manier bewegen zijn belangrijk om gewrichtsklachten en -schade bij reuma tegen te gaan.

Helaas is fysiotherapie voor veel mensen met reuma de laatste jaren een stuk minder toegankelijk geworden. In 2012 werd de vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering geschrapt voor meerdere reumatische aandoeningen. Voor deze reumatische aandoeningen, waarvan reumatoïde artritis, ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) en artritis psoriatica de bekendste zijn, wordt fysiotherapie nu al een aantal jaar niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Hierdoor zijn veel mensen met reuma afhankelijk geworden van een aanvullende zorgverzekering als zij fysiotherapie nodig hebben of zullen ze de kosten zelf moeten betalen.

In de afgelopen jaren hebben bijna alle zorgverzekeraars de vergoedingen in hun aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie sterk verminderd. Dit heeft tot gevolg dat er weinig keuzemogelijkheden zijn als je een ruime vergoeding van fysiotherapie nodig hebt.

Wat zijn de vergoedingen voor fysiotherapie bij reuma in 2018?
Per januari 2018 wordt fysiotherapie bij artrose in de heup- en knie voor 12 behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Voor de meeste andere vormen van reuma wordt fysiotherapie vergoed uit de aanvullende verzekering.  Dit kan variëren van 8 tot 36 behandelingen op jaarbasis. Voor deze polissen betaal je vaak een hoge premie.

Waar moet ik op letten als ik een aanvullende verzekering afsluit voor fysiotherapie?

  • Kijk goed naar de hoeveelheid fysiotherapiebehandelingen die je aankomend jaar verwacht nodig te hebben. Bespreek het met je fysiotherapeut of reumatoloog als je de inschatting moeilijk kan maken
  • Ga ook na welke behandelingen onder fysiotherapie vallen. Zo vallen beweegprogramma's, hydrotherapie of manuele therapie bij sommige zorgverzekeraars ook onder fysiotherapie. Maak je gebruik van deze behandelingen? Dan worden ze van het totaal aantal afgetrokken
  • Sommige mensen sluiten twee aanvullende verzekeringspolissen af, bij verschillende zorgverzekeraars. Dit is toegestaan en kan een goede optie zijn
  • Soms is het goedkoper (extra) fysiotherapiebehandelingen zelf te betalen dan om een dure aanvullende verzekering met een onbeperkte of ruime vergoeding af te sluiten. Het kan dus de moeite waard zijn om dit te berekenen. Fysiotherapie kost gemiddeld tussen de € 29 en € 35 per  reguliere behandeling. Een specialistisch tarief, bijvoorbeeld voor manuele therapie of kinderfysiotherapie kost tussen de €37 en €45 per zitting.

 
Met diverse vergelijkingssites kun je aanvullende verzekeringen vergelijken op de vergoeding van fysiotherapie.

 


 

Meepraten over reuma?

Like dan onze Facebook-pagina

Wat weet u van reuma?

Op zoek naar een ziekenhuis?