Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Dierproeven

Visie en beleid Reumafonds bij dierproeven

De Nederlandse gezondheidsfondsen, waaronder het Reumafonds, financieren alleen onderzoek met proefdieren als dat onvermijdelijk is. We zijn absoluut tegen onnodig gebruik van dierproeven. Als een alternatief kán, dan moet het ook. De onderzoeker die een projectaanvraag doet moet altijd aantonen dat een alternatief voor de testen met dieren niet mogelijk is. Ook dan kennen we alleen financiering toe na toestemming van de Dier Experimenten Commissie (DEC) van de aanvragende universiteit.

Jaarlijks ontvangt het Reumafonds ruim honderd aanvragen voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek. Daarvan kunnen we er ongeveer 30 toekennen. We moeten dus heel kritisch zijn en dat zijn we nog eens extra als de aanvrager meent dat er proefdieren nodig zijn voor het onderzoek.

Bij ruim driekwart van het fundamentele reumaonderzoek naar het oplossen van reuma en het vinden van betere medicijnen maakt de onderzoeker gebruik van bloed, weefsel of cellijnen. En gelukkig niet van proefdieren. 

De Samenwerkende GezondheidsFondsen (SGF) hebben een standpunt over onderzoek met proefdieren. De belangrijkste punten daaruit:

• Voor het beoordelen van de noodzaak van dierproefgebruik bij onderzoeksaanvragen bij de gezondheidsfondsen is een set vragen ontwikkeld
• Research met dierproeven mag alleen als de uitkomsten van het onderzoek veelbelovend lijken te zijn voor patiënten én als er geen andere manier is om het onderzoek te verrichten
• De fondsen onderschrijven het 3V-alternatieven voor dierproevenbeleid van de overheid, dat is gebaseerd op Vervangen, Verminderen en Verfijnen.

Aanmelden Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lopende onderzoeken en belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot reuma.

Bestel een brochure

Wilt u meer weten over specifieke aandoeningen of het jaaroverzicht bestellen?