Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Leven met reuma

Reuma is een chronische aandoening die vaak voor lichamelijke beperkingen zorgt. Ook geestelijk zijn er gevolgen: mensen met reuma - en hun omgeving - moeten leren omgaan met vragen en emoties die gepaard gaan met de ziekte.

Mensen met reuma moeten continu omgaan met hun aandoening en de invloed ervan op hun leven. Reuma verloopt grillig: de ene dag lukt alles, de volgende dag is het optillen van een kopje al te pijnlijk.

Leren omgaan met reuma
De ziekte roept vragen, twijfels en het gevoel van onmacht op. Het betekent leren accepteren, begrijpen en omgaan met de ziekte en de gevolgen daarvan, zoals het aanpassen van de manier van leven.

Help iemand met reuma
Dankzij nieuwe medicijnen en andere behandelmethoden kunnen mensen met reuma beter blijven functioneren, zowel thuis als op het werk. Of iemand een vorm van reuma heeft, is vaak niet te zien. Maar juist omdat reuma vaak niet zichtbaar is, zijn begrip en steun heel belangrijk. Met het bieden van een luisterend oor of praktische hulp kunt u al veel betekenen voor iemand met reuma.

Reuma en werk
Gelukkig kunnen de meeste mensen met reuma blijven werken. Onontbeerlijk daarvoor is de steun die zij ontvangen van hun werkgever, collega´s, werkgever en bij het werk betrokken instanties. Mensen die voldoende steun en betrokkenheid ervaren (ook van het thuisfront), houden hun baan langer vol. Lees onze voorlichting over aan het werk blijven met reuma.

Lees ons blogbericht 'Hoe ga jij om met reuma en werk?' en praat mee over dit onderwerp.

 


 

Meer informatie
Het Reumafonds heeft uitgebreide voorlichting over vormen van reuma, behandelingen en hoe met reuma om te gaan in het dagelijks leven.

Aanmelden Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lopende onderzoeken en belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot reuma.

Denkt u na over uw testament?

Ons Servicebureau Schenken en Nalaten reikt u de helpende hand.

Doneer online

Uw gift is hard nodig

Wat weet u van reuma?