Zoeken
 
Print | Verstuur e-mail

Persoonlijke steun

U kunt met eenvoudige dingen al veel doen voor iemand met reuma in uw omgeving. Op het werk of bijvoorbeeld in en rond huis.   

Reuma is een pijnlijke, chronische én meestal onzichtbare aandoening. Dat laatste maakt het extra moeilijk ermee om te gaan. Voor mensen met reuma zelf en voor mensen uit hun omgeving. Dat kan en moet anders. Help mee: uw inzet draagt bij aan een beter leven met reuma.

Dankzij medicijnen en behandelingen is tegenwoordig vaak niet te zien dat iemand reuma heeft. Mensen met reuma vragen bovendien niet snel om hulp en praten weinig over hun ziekte. Ze staan liever niet bekend als iemand die iets niet kan of als iemand die klaagt. Voor mensen uit hun omgeving is het dan moeilijk te begrijpen wat er aan de hand is. En of, en zo ja hoe, ze hulp kunnen bieden.

Uw steun
Mensen met reuma ervaren in dagelijks leven vaak beperkingen door pijn, stijfheid en moeheid. Emoties als boosheid, stress, angst en verdriet gaan hier meestal mee gepaard. Er bestaat nog veel onbegrip voor de emoties en beperkingen die gepaard gaan met reumatische aandoeningen. Terwijl begrip en steun essentieel zijn voor het goed kunnen omgaan met reuma. Daarom is het belangrijk te weten hoe u iemand met reuma kunt helpen of hoe u de strijd tegen reuma kunt steunen. Zelf of samen met anderen, op het werk, thuis of in uw omgeving.

Persoonlijke steun
Bied een luisterend oor en toon begrip, ook wanneer iemand bijvoorbeeld in een boze of gefrustreerde bui is. Dat kan mensen helpen (beter) met reuma om te gaan en zich niet alleen te voelen. Praktische hulp kan eveneens welkom zijn. Stofzuigen, de kinderen ophalen van de sportclub, boodschappen doen, een brief typen of de hond uitlaten: allemaal dingen die voor iemand met reuma niet elke dag vanzelfsprekend zijn.

Openheid op het werk
Nog te vaak zitten mensen met reuma onnodig thuis. Terwijl werk, net als voor iedereen, belangrijk is voor het gevoel van eigenwaarde en voor de sociale en economische situatie. Meer mensen kunnen aan het werk blijven als er meer openheid komt over chronische aandoeningen en er aandacht is voor bijvoorbeeld (aangepaste) werkomstandigheden. Het Reumafonds geeft hierover adviezen aan mensen met reuma en hun collega's.

Aanmelden Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lopende onderzoeken en belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot reuma.

Denkt u na over uw testament?

Ons Servicebureau Schenken en Nalaten reikt u de helpende hand.

Doneer online

Uw gift is hard nodig

Wat weet u van reuma?